Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovníček,medovník :o)

17. 6. 2014

Těsta bylo 2x tolik a tak jsem udělala i pro nás ke kávičce.Navíc,medovník jsme dlouho neměli,tudíž správná doba, proč si ho neudělat.

medovnik.jpg

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto:

  • 1 hera,
  • 3 vejce,
  • 3 lžíce medu (nejlépe tmavého),
  • 300 g krupicového cukru,
  • 400 g hladké mouky,
  • 1 lžička jedlé sody

Krém:

  • 300 g másla,
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (salko)

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Nad vroucí vodní lázeň postavte misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Do misky dejte heru a nechte rozpustit. Pak do ní rozklepněte vejce a přidejte med, cukr, mouku a jedlou sodu. Směs míchejte vařečkou asu deset minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu. Rozdělte ho na šest dílů a zapnětě troubu na 170°C.

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (já použila poklici). Do předkresleného kruhu rozetřete gumovou stěrkou těsto v co nejtenčí vrstvě, mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat (po upečení okraje odříznete a použijete na posypku). Placku pečte dozlatova, sedm až deset minut, a totéž proveďte i s ostatními.

Odřezky dejte do misky a prsty je rozemněte na jemné drobečky (já naházela do robota a rozdrtila, je to jednoduché, rychlé a nebolí vás prsty).

Krém: kondenzované mléko a změklé máslo spolu vyšlehejte dohladka, nejlépe a nejrychleji to jde samozřejmě elektrickými metlami.

Počkejte, až všechny upečené pláty úplně vychladnou, a pak se pusťte do sestavování dortu. Delším nožem rozetřete krém na první plát. Přiklopte ho další plackou a také tu namažte, takto pokračujte dál. Na závěr potřete celý dort (i po obvodu) krémem a posypte posypkou. Medovník nechte aspoň dvě hodiny odležet, nejlépe však celé dva dny. Těsto změkne a dort bude krásně vláčný.

 

TIPY:

  • Aby byly pláty upečeného těsta vláčnější, potřete je trochou javorového sirupu nebo černým čajem, a až poté nanášejte krém.
  • Zavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložte do hrnce s vodou, ten postavte na sporák a dvě hodiny vařte na mírném plameni (pokud budete vařit v papiňáku, potřebný čas vaření zredukujete na půlku). Mléko zkaramelizuje, zhnědne a ztuhne. S polovinou másla, tedy se 125g, utřete obsah konzervy. Pozor - karamel přidávejte postupně, aby výsledek nebyl přeslazený. Raději šlehejte elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost, ať si šetříte ruce. Zbývajících 125g másla pak utřete se sáčkem vanilkového cukru a s krupicovým cukrem dle chuti. Oběma krémy pak střídavě plňte medovník. Libovolné vrstvy krému můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, klidně jimi vylepšete i připravenou posypku.

 

medovnik2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

writing an admissions essay m34dkn

(EugeneLiz, 5. 4. 2023 12:23)


You made your point.
writing argument essay https://buycheapessaysonline.com dissertation questionnaire https://essayservicehelp.com